Reklam

,

Bilgi

Bilgi: Sanal turda bulunan yön işaretleriyle gezinti yapabilir, ekrana çift tıklayarak turu tam ekran gezebilir, mausunuz yada kontrol ekranındaki araçlarla zoom yapabilirsiniz. İyi gezintiler.

Sanal turlarin yüklenmesi biraz zaman alabilir.

Kaşgari Mürteza (Kaşgarli Mürteza)

12 Kasım 2010 Cuma




İstanbul’da yaşamış Nakşi büyüklerinden. Küçük yaşta gördüğü kuvvetli tahsilden sonra devlet kademelerinde görev yaptı. 1733′de Tophâne Nâzırı, 1734′de Tersâne Emîni oldu. Mekke-i mükerremede bulunduğu sırada Ahmed Yekdest Cüryânî hazretlerine bağlanıp yüksek derecelere kavuştu. 1747′de Rûznâme-i evvel iken vefât etmesi üzerine, Eyüp sırtlarında yaptırdığı Kaşgârî, Murtazâ Efendi Dergâhı’na denize bakan duvar içine defnedildi.
360° Sanal Tur ve devamı için TIKLA ......

Galatasaray Lisesi Sanal Tur




Galatasaray Lisesi, Osmanlı'nın yükselme devrinde devleti yönetecek sınıfın ilk ve orta öğrenim ihtiyacını karşılamak amacıyla II. Bayezid tarafından Galata Sarayı Ocağı adıyla kurularak Osmanlı Saray eğitiminin önemli bir bileşeni olarak işlev görmüştür. Bu yüzden Mekteb-i Sultani olarak da anılır. 1820 yılına dek Osmanlı'nın en önemli kurumlarından biri olan Galata Sarayı Medresesi, daha sonraki yıllarda Osmanlı'da batılılaşma döneminin pozitivist aydınlarını yetiştiren yönüyle sembol bir kurum olur. Bir başka deyişle devletin kontrolünde aydın yetiştiriciliğini özendiren batılı bir kuruma dönüşür.


Kısa Hatlarla Galatasaray Lisesi

Galatasaray takımı bu okulda kuruldu. 1905 yılında Galatasaray Liseli Ali Sami Yen Bey ve arkadaşları Galatasaray Spor Kulübü' nü burada kurdu.

Galatasaray Lisesi, 3 komşu ülkeye cumhurbaşkanı yetiştirdi. İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Ben-Zvi, Bulgaristan Cumhurbaşkanı İstanbuloff ve Suriye Cumhurbaşkanı Mehmet Ali El Abid Galatasaray Lisesi’nde yetişti. Ayrıca İsrail Başbakanı Moşe Şertok, İran İç İşleri Bakanı Mirza Sadık Han gibi pek çok eğitim gören komşu ülke bakanları var.

Pek çok ünlü, okulu asma gibi karşı konulmaz duyguyu burada öğrendi. Bu proje ile teneffüslerinde yaptıkları yaramazlıları, okulu zaman zaman asarak istiklal caddesinde yaptıkları kaçamakları hatırlayacak kimi ölmüş kimisi hayatta olan pek çok ünlü isim var:

Bunlar arasında Ahmet Haşim, Barış Manço, Cahit Sıtkı Tarancı, Candan Erçetin, Çetin Altan, Erkin Koray, Erol Günaydın, İlber Ortaylı, Mehmet Ali Birand, Nazım Hikmet, Okan Bayülgen, Orhan Veli Kanık, Reşat Nuri Güntekin, Sedat Simavi, Şerif Mardin, Tevfik Fikret, Fatih Altaylı ilk akıla gelenler.

Galatasayar Lisesi 500 yıllık tarihe tanıklık etti.
360° Sanal Tur ve devamı için TIKLA ......